2

НА ВЕЛИКОДНІЙ КОШИК — ЩОНАЙМЕНШЕ 200 ГРИВЕНЬ

21.04.2008 10:26   |    Переглядів: 11   |    http://www.volyn.com.ua
sa-1812.jpg

У порівнянні з минулим роком він подорожчав удвічі

За тиждень до свята Воскресіння Господнього господині, як правило, роблять останні закупки продуктів для великод-нього столу

Валентина БЛІНОВА

Тільки один раз на рік у наших оселях пахне живим духом особливого хліба, що у вербових кошиках вивершує приготовлені до освячення наїдки. Його, як правило, випікають із борошна найкращого ґатунку, додаючи масло, яйця, сметану, цукор, родзинки, ваніль, корицю, інші приправи. Але лишень прицінюючись до необхідного продуктового набору для великодньої випічки, не одна господиня скрушно зітхає, ще і ще раз перелічуючи відкладені для покупок гроші. Бо порівняно з минулим роком подорожчало абсолютно все.
Якщо кілограм борошна торік коштував 2-2,30 гривні, то нині 2,90-3,20 гривні, масло від 10-16 гривень за кілограм підскочило до 18-23 гривень, олія перевершила торішню ціну на 5-6 гривень за літр, навіть за пачку дріжджів треба віддати вдвічі більше: 1 гривню замість торішніх 55 копійок. Додайте цукор, щоб паска була солодка, яйця, бажано домашні (а за десяток нині просять не менш 8-10 гривень), молоко, сметану і різноманітні приправи та присипки, які відберуть у гаманця ще не один десяток гривень.
Але ж тоді добра паска, коли до неї є окіст та ковбаска. Щоб розговітися, до великоднього кошика треба покласти різні м'ясні наїдки: копчену або запечену шинку, ковбасу, шматочок сала. Прилавки луцьких ринків нині заповнені свіжиною, та покупці прицінюються довго: ціни на свинину, телятину зросли порівняно з торішніми удвічі, а то й утричі. За сало продавці просять 13-14 гривень, телячу вирізку — 45-48 гривень, шинку — не менше 40 гривень за кілограм проти торішніх відповідно 6-7, 15-20 та 17-20 гривень.
— Беріть шинку — не пошкодуєте, — припрохує продавець м'ясного ряду. — Одріжете на ній сало, додасте до нього м'ясця, то ще й ковбаску начинити буде чим. Усього шість із половиною кілограмів затягнула.
Швидко перемножую гривні на кілограми — ого-го! Більше двохсот за одну покупку. Та лишень шинкою свято не відбудеш. Треба і домашньої ковбаски хоча б із кілограм (а це щонайменше 35-40 гривень), і м'ясного фаршу на голубці, й асорті для наваристого холодцю: святкувати ж цьогоріч будемо більше тижня. Згадуючи рядки «Енеїди» Котляревського: «свинячу голову до хріну і локшину на переміну, потім з підливою індик», вирішую прицінитися до індичої тушки: а що, таки добре посмакувати такою печенею?
— Затягне шість кілограмів, — відповідає продавець. — Трохи збавлю ціну — і за 160 гривень забирайте.
— Чому ж так подорожчали м'ясні продукти? — запитую у подружжя Паріїв із села Ощів Горохівського району, які два дні підряд торгували свининою на одному з луцьких ринків.
— А як же може бути інакше, коли солярка в ціні доросла до 5,90, мінеральні добрива до 190 гривень? — каже Ростислав, який хазяйнує одноосібно. — Мусимо рахувати кожну копійку, вкладену в господарство. У нас двоє дорослих дітей, мають свої сім'ї, але ще допомагаємо їм. А селянин нічим не захищений від цінових стрибків і розраховувати може тільки на самого себе.
На свою сім'ю вирішила у Луцьку заробити у передвеликодні дні й Галина Смаль із села Піщаного, що в Камінь-Каширському районі: майже три тижні продавала вона сушені гриби, щоб вторгувати гроші на необхідні до свята покупки.
— На майонез, приправи, рис, капусту для голубців, інші продукти та цукерки й фрукти на волочильне (ще зберігся такий звичай у наших селах, коли на другий день Великодня хрещені батьки обдаровують своїх хрещеників), обновки для дітей потрібно щонайменше гривень вісімсот, — приблизно підрахувала витрати жінка. — І ми з чоловіком, і старші діти безробітні. Тому й надіюся, що гриби виручать нас.
Та, схоже, городян не надто цікавив такий крам: на сушенину мало хто звертав увагу. Сама ж 48-річна селянка підготовку великодніх страв розпочала ще від Різдва: тоді закололи кабанчика і слоїк домашньої ковбаски та прив'ялений карук (свинячий шлунок, начинений салом та м'ясом) тримають до Великодня.
— З Луцька мушу везти додому свіжу капусту, яка підскочила у ціні до 9 гривень за кілограм, цибулю, бо своя погано вродила торік, можливо, ще якісь свіжі овочі для салатів, — ділиться клопотами Галина. — Доведеться купувати також молоко, масло, сметану, бо наша корова ще не отелилася.
Ціни на твердий та кисломолочний сир, який теж годиться покласти до великоднього кошика для освячення, підскочили так само не менш як вдвоє. Тож, напевне, більшість господинь таки відмовиться від традиційної великодньої смакоти: сирної паски, для приготування якої необхідно щонайменше 2-3 кілограми сиру, півлітра сметани, півкілограма масла, 15 яєць, 700 грамів цукру. Надто дорого обійдеться вона сімейному гаманцю. А ще ж колись на Великдень пекли і мазурки, і пиріжки з маком та сушениною!
«Дороге яєчко до Великодня» — нині цю приказку згадує не одна господиня, міркуючи, скільки ж то грошей доведеться витратити на одну з головних великодніх страв. Бо за найскромнішими розрахунками, щонайменше кілька десятків крашанок потрібно приготувати, щоб і до кошика на освячення покласти, і щоб розговітися було чим, та й для поминального тижня вистачило. А якщо врахувати яйця на випікання паски, різні салати, то менш як півсотнею не обійдешся.
Після базарних походеньок підсумовую витрати: тільки для того, щоб наповнити великодній кошик, треба не менше 200 гривень. На продукти для випікання паски піде майже 50 гривень, 35 — на ковбасу, не менше 50 — на кілограм шинки, 25 — на півкілограма твердого сиру, 8-9 — на десяток яєць, 15 — на кілограм сала, 11 — на півкілограма масла. Не забути б ще баночку хрону. За великодній продуктовий кошик волинський пенсіонер мусить віддати майже третину середньої місячної пенсії, яка становить трохи більше 640 гривень, а той, хто працює на мінімальну заробітну плату, — майже половину її.
Якщо вистачило грошей і кмітливості ощадливо розпорядитися ними, то хочеться не тільки викласти усі великодні наїдки у кошик (що, до речі, теж подорожчав на 10-20 гривень проти торішньої ціни), а ще й гарно його прикрасити. У супермаркетах та на базарних прилавках для цього великий вибір наклейок для яєць, різноманітних іграшкових прикрас: курчаток, писанок у гніздечках. Коштує набір таких атрибутів до 15-20 гривень.
Особливу прикрасу для пасхального кошика пропонувала лучанам Людмила Малиновська з Івано-Франківщини: великоднє яйце, оздоблене бісером.
— У нас його традиційно кладуть до кошика разом із писанками та крашанками, — розповіла молода жінка. — Після освячення воно стає оберегом для родини і зберігається вдома.
Я не пошкодувала 20 гривень за справді чудовий великодній атрибут. Проти витрат на харчі ця сума — просто мізер, зате до наступного Великодня збережеться у домі відчуття великого свята, що не закінчується разом із застіллям.


sa-1812.jpg

Додати відгук

Опубліковано не буде.
  • Адреси web-сторінок та e-mail адреси перетворюються на лінки автоматично.
  • Стрічки та абзаци розбиваються автоматично.
  • Проблеми з HTML тегами фільтруються автоматично.

Більше інформації про опції форматування.

CAPTCHA
Перевірка проти автоматичного наповнення
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.

Що зараз читають